Προκήρυξη Τελικής φάσης

32ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ (FINAL 8)

 4 και 5/7/2014

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Διεξαγωγή τελικής φάσης /Final 8 (4 και 5/7/ 2014).

2. ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν με σύστημα νοκ-άουτ στο Ρίο Αχαΐας σε αίθουσα του ξενοδοχείου Porto Rioτην Παρασκευή 4 Ιουλίου και το Σάββατο 5 Ιουλίου 2014.

3. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΏΝΩΝ

Στο Final 8 δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα παρακάτω σωματεία που προκρίθηκαν από τα μπαράζ:

  1. ΠΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
  2. ΑΜΕΣ Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ
  3. Α Ε Κ
  4. ΣΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Ο ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ
  5. ΑΣΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΔΙΑΣ
  6. ΟΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ
  7. ΣΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
  8. ΣΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ Ο ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ

Στους προημιτελικούς (φάση των 8) οι προαναφερόμενες ομάδες θα αγωνισθούν σύμφωνα με την υπάρχουσα κλήρωση (έγινε στα γραφεία της ΕΣΟ στις 11/06/2014):

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ 4/7/2014 (10:00)
# 8 ΟΜΑΔΕΣ
(ΛΕΥΚΑ) (ΜΑΥΡΑ)
1 ΑΜΕΣ Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ ΑΣΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΔΙΑΣ
2 ΟΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ ΣΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ Ο ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ
3 ΠΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Α Ε Κ
4 ΣΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Ο ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ ΣΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

 

Την Παρασκευή 4/7/2014 μισή ώρα πριν την έναρξη των προημιτελικών (09:30) θα πραγματοποιηθεί ελεύθερη κλήρωση για τα ζευγάρια και τα χρώματα των ημιτελικών, καθώς και για το χρώμα στην 1η σκακιέρα για τον τελικό και μικρό τελικό.

Οι προημιτελικοί (8 ομάδες) θα διεξαχθούν την Παρασκευή 4/7 στις 10:00 το πρωί,  οι ημιτελικοί (4 ομάδες) την ίδια μέρα στις 17:30 και οι τελικοί τoΣάββατο 5/7 στις 11:30 το πρωί.

4. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

Διευθυντής Αγώνων ορίσθηκε ο κ. Γ. Γεωργόπουλος

5. ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΔΙΚΑΣΗΣ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ

Οι διαιτητές θα ορισθούν από την Κ.Ε.Δ.

Η επιτροπή εκδίκασης ενστάσεων θα ορισθεί στην τεχνική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί πριν την έναρξη των αγώνων του ομαδικού πρωταθλήματος Α’ εθνικής  στις 28 Ιουνίου 2014 (12:00).

6. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και ακόμη 30 λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.

Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.

Σκακιστής ή σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 30 λεπτών από την προγραμματισμένη έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται (άρθρο 6.6 FIDELawsofChess).

Απαγορεύονται οι προτάσεις ισοπαλίας σε λιγότερες από 30 κινήσεις (άρθρο 9.1 FIDELawsofChess).

7. ΙΣΟΠΑΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Για τους προημιτελικούς (8 ομάδες) και τους ημιτελικούς (4 ομάδες) αγώνες σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το εξής κριτήριο (κριτήριο Βερολίνου): Η νίκη στην 1η  σκακιέρα δίνει 4 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 3 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 2 μονάδες, νίκη στην 4η σκακιέρα δίνει 1 μονάδα. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψη. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.

Για τις συναντήσεις του μικρού και μεγάλου τελικού προβλέπεται ότι σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, μετά από 10λεπτο διάλειμμα διεξάγεται επαναληπτικός αγώνας με αντίστροφα χρώματα και με χρόνο σκέψης 10 λεπτά για κάθε παίκτη για όλη την παρτίδα, με επαύξηση 10’’ ανά κίνηση (από την 1η κίνηση) με κανονισμούς παρτίδας γρήγορου σκακιού-ράπιντ. Αν και η επαναληπτική συνάντηση λήξει ισόπαλη μετά από νέο 10λεπτο διάλειμμα διεξάγεται νέα συνάντηση με νέα αντιστροφή χρωμάτων και με χρόνο σκέψης 5 λεπτά για κάθε παίκτη για όλη την παρτίδα, με επαύξηση 3’’ ανά κίνηση (από την 1η κίνηση) με κανονισμούς παρτίδας μπλιτς.  Στην πρώτη επαναληπτική συνάντηση λευκά στην 1η και 3η σκακιέρα έχει η ομάδα που έπαιξε στις σκακιέρες αυτές με τα μαύρα στην κανονική συνάντηση. Στην δεύτερη επαναληπτική συνάντηση τα χρώματα αντιστρέφονται και πάλι. Σε όλες τις συναντήσεις οι ομάδες αγωνίζονται με την ίδια σύνθεση που έπαιξαν στον κανονικό αγώνα. Αν και οι δύο συναντήσεις λήξουν ισόπαλες τότε εφαρμόζεται το κριτήριο Βερολίνου στα αποτελέσματα της κανονικής συνάντησης.

8. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ – ΔΙΑΜΟΝΗ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Επειδή δεν έχει αποσαφηνισθεί πλήρως το οικονομικό πλαίσιο για το 2014 η ΕΣΟ δεν μπορεί να ανακοινώσει τώρα τις τυχόν καλύψεις των εξόδων μετακίνησης – συμμετοχής των ομάδων. Το Δ.Σ. της ΕΣΟ θα αποφασίσει σχετικά – σε προσεχή συνεδρίασή του – και εφόσον υπάρχουν πραγματικά δεδομένα ως προς τη χρηματοδότηση της Ομοσπονδίας

9. ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΣΚΑΚΙΣΤΕΣ

Τα σωματεία έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν μόνο τους παρακάτω αλλοδαπούς σκακιστές:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΤΙΤΛΟΣ ΕΛΟ
ΣΟ ΚΑΒΑΛΑΣ PENTALA HARI KRISHNA GM 2726
ΣΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Ο ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ SOCKO BARTOSZ GM 2622
ΠΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ MACIEJA BARTLOMIEJ GM 2607
ΣΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ Ο ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ JOVIC STANOJE FM 2316
ΟΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ NAVARA DAVID GM 2724

10. ΓΕΝΙΚΑ

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους Κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων. Ισχύει η γενική προκήρυξη  των αγώνων (Αριθ. Πρωτ. 93574/22-1-2014) στα άρθρα που δεν διαφοροποιούνται.

Ο  ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ